DTU Imaging Industriportal

DTU Imaging Industriportal hjælper virksomheder

Wednesday 17 Sep 14
|

Contact

Henning Friis Poulsen
Professor, Section leader
DTU Physics
+45 23 39 69 38
I starten af 2014 åbnede DTU's Imaging Industriportal. Industriportalen tilbyder virksomheder hjælp til at optimere deres produkter ved at undersøge produkterne helt ned i de mindste detaljer.

Som en del af strukturfondsprojektet "ESS og MAX IV som vækstmotorer i hovedstadsregionen", der er et samarbejde mellem en række aktører i hovedstadsregionen, har DTU åbnet en imaging industriportal, der tilbyder rådgivning, teknisk support og dataanalyse i relation til 3D imaging. Med afsæt i konkrete problemstillinger tilbydes virksomheder gratis testforløb på industriportalens CT-udstyr samt på eksisterende storskalafaciliteter. Portalen har særlig fokus på energi, cleantech, nanoteknologi, transport, mekanik, byggeri og miljø, men virksomheder inden for alle brancher er velkomne.

Røntgentomografi, eller 3D imaging, er en ikke-destruktiv teknik, der skaber 3D-billeder af materialer og komponenters interne struktur over tid fx under drift. Det gør 3D imaging til et unikt redskab til at forstå sit produkts karakteristika fx med henblik på produktudvikling, produktoptimering og kvalitetskontrol – parametre, der er afgørende for en virksomheds konkurrenceevne.

ROCKWOOL undersøger stenulds struktur

"Vi er altid på udkig efter nye måder til at få en bedre forståelse af vores produkters 3D-struktur, da denne viden kan hjælpe os med at optimere vores produktdesign."
Dorthe Lybye, ROCKWOOL International

En af de virksomheder, der har benyttet sig af tilbuddet er ROCKWOOL International. ROCKWOOL's produkter kan umiddelbart virke simple, men alligevel har virksomheden gavn af at studere sine produkter med de avancerede metoder.

”Vi er altid på udkig efter nye måder til at få en bedre forståelse af vores produkters 3D-struktur, da denne viden kan hjælpe os med at optimere vores produktdesign,” fortæller Dorthe Lybye, Programme Manager hos ROCKWOOL. Hun forklarer videre: ”Som ordet ”wool” indikerer i vores navn, filtrer stenfibrene sig sammen på en ret kompleks måde. Derfor er det ikke så simpelt, som det umiddelbart kunne lyde, at forstå produktets struktur.”

Egenskaberne for det produkt, der anvendes i facadeisolering, er vigtige, da materialet reagerer på vindtryk og andre faktorer. Hvis designet ikke er korrekt, kan vedhæftning og andre nøglefunktioner blive kompromitteret. Gennem industriportalen har ROCKWOOL altså fundet en metode, der hjælper dem med at skabe endnu bedre isoleringsprodukter i fremtiden.

Amminex Emissions Technology mindsker luftforurening

En anden virksomhed, der har haft glæde af Industriportalens ekspertise, er den lille virksomhed Amminex Emissions Technology. Amminex har udviklet en teknik, der kan reducere emissionerne af den skadelige ammoniak fra dieselmotorers udstødningsgas.

Amminex har stor gavn af at få en bedre forståelse af materialerne og processerne involveret i deres produkt. Ulrik Quaade, Forskningschef hos Amminex fortæller: ”Gennemstrømningen af ammoniak er et centralt element i vores produkt. Forsøgene på industriportalen giver os mulighed for at identificere flaskehalse helt ned på mesoskopisk niveau og derigennem forbedre strømningshastigheder”.

Amminex har lavet indledende undersøgelser på industriportalen, og resultaterne har været meget lovende. Som Ulrik Quaade siger: ”Vi vil meget gerne fortsætte med denne type undersøgelser”.

News and filters

Get updated on news that match your filter.